5/14/2016

Preop käynti

Olin eilen hoitajan preop käynnillä Jorvissa. Samalla kävin mammografiassa, ultraäänessä ja labrassa. Täytyy kyllä sanoa, että Jorvissa henkilökunta oli ihan mahtavaa! Röntgenissä hoitajat olivat tosi mukavia ja kyselivät kuinka kauan olen pohtinut rintojen pienennystä. Kertoivat myös, että melkein kaikki heillä käyvät ovat olleet tyytyväisiä siihen, että ovat leikkauksessa käyneet.

Mammografia sattui melko paljon, mutta onneksi sitä tissiä täytyy pitää siellä levyjen välissä vain todella vähän aikaa, ehkä 10-20 sekuntia. Minun rinnoissa kun on vielä paljon rintarauhaskudosta niin tuntui todella ikävältä se puristus. Tämä kuitenkin varmasti on henkilökohtaista eikä mammografiaa kannata jännittää. Ultraäänessä näkyi kuulemma terveet rinnat, ei mitään hälyttävää. Labrassa otettiin vain niin sanottu x-koe, joka tarvitaan siltä varalta, että tarvitsee tiputtaa verta.

Kävin jonohoitajan luona preop käynnillä, jossa käytiin läpi käytännön juttuja. Ohjeistus oli ihan mahtavaa! Sain mukaani myös kirjalliset hyvät ohjeet. Jaan nyt teidänkin kanssa miten Jorvissa päiväkirurgiassa toimitaan. Nämä eivät välttämättä sitten päde kaikille, tilannehan katsotaan aina terveystilanteen jne. mukaan, mutta kerron mitä minulle sanottiin.

Syödä saa klo 24 asti ja tämän jälkeen ei saisi enää syödä. 2 tuntia ennen leikkausta saa vielä ottaa kirkasta vettä/mehua tai mustaa kahvia, huom maitoa ei saa laittaa. Tämä tilanne silloin kun leikataan aamulla ensimmäisenä, minun pitää olla sairaalassa jo 7:15.

Kun saavun sairaalaan vaihdan sairaalan vaatteet ja saan esilääkkeet. Tämän jälkeen kirurgi tulee piirtämään "sotasuunnitelman" rintoihin, jonka jälkeen piakkoin pääseekin jo saliin. Leikkaus kestää kuulema kahdesta tunnista reiluun kolmeen, riippuen onko kirurgeja kaksi vai yksi. Minulla on kaksi kirurgia, toinen erikoislääkäri ja toinen erikoistuva lääkäri.

Aamulla täytyy pukea tukisukat, jotka estävät sen ettei pitkän leikkauksen aikana tule jalkoihin veritulppia. Sain sukat kotiin mukaan. Jorvissa saa yhdet tukiliivit mukaan, minun rinnanympärys mitattiin vastaanotolla. Käytössä on Lymedin liivit. Itse olen tilannut myös Isavelan liivit vaihtoliiveiksi kun toiset liikantuu ja on pesussa. Näistä arvioita myöhemmin kun niitä pääsen käyttämään!

Edellisenä päivänä tai leikkausaamuna käydään suihkussa, ei saa sheivailla enää kainalokarvoja tms. Rintojen alueen ihon tulisi olla mahdollisimman hyvässä kunnossa eikä mitään suurempia haavoja saisi olla muuallakaan. Suihkussa saa käydä päivä leikkauksen jälkeen.

Liikkua saa ja pitää heti leikkauksen jälkeen. Alkuun kuulema ihan 15 minuuttia ja sitten siitä pidentää pikku hiljaa. Sain myös fysioterapian ohjeet miten toimia rintaleikkauksen jälkeen. Siinä on venyttely ja liikkuvuusohjeita. Kantaa ei saisi mitään 3 kg painavampaa.

Viikko leikkauksen jälkeen minulla on aika haavahoitajalle. Silloin poistetaan mahdolliset tikit nännin ympäriltä, muut tikit ovat sulavia. Tähän asti kuulema pitäisi pitää samoja teippejä. Jos teipit lähtevät irti tai ovat todella likaiset, voi teipit vaihtaa ennen tätä. Kuulema teippien ahkera vaihto ei ole hyväksi haavalle, joten parempi antaa niiden olla. Suihkun jälkeen teipit taputellaan varovasti kuivaksi.

Nukkua pitäisi selälteen. Tukiliivejä tulee pitää 24/7 kuukauden ajan, jonka jälkeen voi öisin jättää pois. Tämä ei minua mitenkään häiritse, koska pidän rintaliivejä 24/7 jo nyt kun ei voi olla ilman. Pomppivaa liikuntaa tulisi välttää 4-6 viikkoa, jonka jälkeen voi varovasti aloittaa. Rauhallista kävelyä jne. saa heti tehdä.

Jooh, tässä varmaan suurin osa tärkeimmistä ohjeistuksista. Kaksi päivää enää. Alkaa pikku hiljaa jännittämään!

4 kommenttia:

  1. Tsemppiä leikkaukseen! Minut operoitiin viime tiistaina Jyväskylässä. Nyt menossa 5 päivä leikkauksen jälkeen. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin. Olo on kuin Liisalla Ihmemaassa. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes,eka kommentoija! Kiva kuulla, että kaikki on mennyt hyvin. Toivottavasti jatkuu samaa rataa :)

      Poista
  2. Hei ! Paljonko kestä sä odotit kun säit leikauksin aikaa ?

    VastaaPoista
  3. Hei! Olisko sulla vinkata meille muille niitä fysioterapeutin jumppaliikkeitä?

    VastaaPoista