5/27/2016

Haavahoitajalla

Kävin tänään haavahoitajalla leikkauksen jälkeisessä kontrollissa. Myös minut leikannut kirurgi oli alkuun siellä ottamassa minua vastaan, mikä oli kiva yllätys. Kirurgi oli mielissään lopputuloksesta ja niin olin minäkin. Yhdessä ihailtiin rintojani.

Vähän jännitti mitä sieltä teippien alka löytyykään. Pelotti jos sielä olisi aukile tms. Haavat ei siis ole erittäneet kylläkään ekan päivän jälkeen, joten toivoin kaiken olevan hyvin ja niinhän ne oli.

Haavahoitaja laittoi jotain ainetta, joka helpottaa teippien poistoa. Haavat olivat kuulema erittäin siistit ja kiinni, huraa! Hematooman jälkeen on jäänyt vähän pelko, että mitähän seuraavaksi, joten tämä helpotti vähän oloa. Voihan niitä aukileita vieläkin tulla, mutta ihanaa, että nyt oli ainakin kaikki hyvin.

Haavahoitaja laittoi uudet microporet päälle. Nyt pitää sitten viikon välein vaihtaa teipit itse kotona. En viitsi näitä teippejä repiä turhaan pois, joten kuvia arvista voin laittaa ensi viikon vaihdon yhteydessä. Jos haavat aukeaa tai alkaa näyttämän tulehtuneita, pitää ottaa yhteys. Muutoin ei ole enää kontrolleja haavahoitajalle. Toivotaan, että hänen palveluitaa ei tarvita, vaikka hyvin miellyttävä olikin.

Haavahoitajan kanssa käytiin myös ihan käytännön juttuja läpi. Haavoja kannatta teipata ainakin jälkitarkastukseen asti ja pidempäänkin jos vaan kestää. Tämä estää haavojen leviämisen. Jos iho ärtyy teipistä, voi pitää päivän tai pari taukoa ja aloittaa taas. Tai voi tehdä niin, että ottaa aina yöksi pois teipit. Minun iho on kestänyt toistaiseksi ainakin hyvin teippiä, joen en usko ongelmia tulevan.

Haavahoitaja suositteli arpivoiteita/silikoniteippiä, mutta ehdottomasti vasta 1 kk kuluttua vaikka haavat ovatkin kiinni jo. Silikoni kuulema nopeuttaa itsestään sulavien tikkien sulamista, joka sitten itse asiassa voi auheuttaa niitä aukileita. Tällöin sulavien tikkien paloja tulee haavasta pois ja aukaisee haavan uudestaan. Kuulema myös pelkällä microporella pärjää jos ei ole taipumusta arpien liikakavuun, jota minulla ei ole.

Itse olen kuitenkin ajatellut ostaa joko silikoniteippiä tai arpivoiteita, koska haluan hoitaa nämä haavat hyvin. Arvet ei minua haittaa, mutta olisihan se mukavaa, jos ne saisi mahdollisimman huomaamattomiksi kuitenkin. Mutta tosiaan vasta 1 kk kuluttua otan nämä tuotteet käyttöön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti